Podrška MSP za pristup tržištu Evropske unije kroz povećanu konkurentnost

Putem kredita i grantova, Program podrške konkurentnosti MSP pomaže MSP u Crnoj Gori da povećaju svoju sposobnost trgovine sa EU klijentima, kao i unutar svojih domaćih tržišta, tako što olakšava investicije u ciljane projekte

Razvoj profitabilnih MSP u Crnoj Gori

Šta predstavlja Program podrške
konkurentnosti MSP u Crnoj Gori?

Perspektiva članstva u EU podrazumijeva mnoštvo mogućnosti za Crnu Goru, posebno za MSP u zemlji. Međutim, dalje usvajanje pravne tekovine EU uključivaće značajne izmjene propisa, zbog čega će usklađenost sa novim standardima za preduzeća predstavljati veliki investicioni teret. Program podrške konkurentnosti MSP u Crnoj Gori razvijen je posebno kako bi pomogao MSP u privatnom vlasništvu da ispune nove propise i razumiju zahtjeve za poboljšanjima u području zaštite životne sredine, zaštite i zdravlja na radu i kvaliteta i sigurnosti proizvoda.

Nova kreditna linija, koju EBRD pruža putem lokalnih partnerskih banaka uz grant u iznosu od 15% i besplatnu tehničku pomoć koju finansira Evropska unija, pomaže MSP da identifikuju svoje zahtjeve za investicijama s ciljem unaprjeđenja u smjeru usklađenosti sa prioritetnim EU direktivama. EU direktive se, na prvi pogled, mogu učiniti zastrašujućim. Međutim, često i jednostavno rješenje može ispunjavati zahtjeve, a ponekad je potreban kompleksan pristup. Besplatni tehnički savjeti koje pruža međunarodni tim stručnjaka, pomažu MSP u Crnoj Gori, da pronađu najbolje rješenje kako bi zadovoljili zahtjeve definisane EU direktivama, postali konkurentni u trgovini sa EU partnerima i povećali svoju profitabilnost kod kuće, nudeći proizvode i usluge boljeg kvaliteta.

KOJI KREDITI SU DOSTUPNI?

Projekti se mogu finansirati sa jednim ili više kredita ukupne vrijednosti i do 1 milion eura po kompaniji. Kako bi investicije učinile što lakšim, kompanije mogu slijediti dva različita pristupa:

PRILAGOĐEN PRISTUP KREDITIRANJU ZASNOVAN NA POTREBAMA MSP

Standardni pristup

Ovaj pristup se odnosi na projekte u kojima je investicija namijenjena za standardnu opremu koja ne zahtijeva kompleksne procjene. Standardna oprema uključuje tehnologije poput bojlera, kompresora, PV sistema, traktora i još mnogo toga. Ovu opremu je procijenio i prethodno odobrio kao pogodnu naš međunarodni tim inženjera. Za više detalja, molimo posjetite naš TEHNOLOŠKI SELEKTOR.

Kompleksni pristup

Ovaj pristup se odnosi na projekte u kojima je investicija namijenjena za projekte i opremu koji zahtijevaju kompleksnije procjene. Projekti se mogu finansirati sa jednim ili više kredita ukupne vrijednosti i do milion eura za svaku kompaniju ili grupu kompanija. Investicijski projekti bi trebali povećati konkurentnost kompanije na bilo kojem tržištu i osigurati usklađenost sa jednom ili više EU direktiva u području zaštite životne sredine, energetske efikasnosti, sigurnosti radnika, kao i kvaliteta i sigurnosti proizvoda. Međunarodni tim stručnjaka će procijeniti vaš projekat i, ukoliko to želite, savjetovati vas o boljoj ili alternativnoj strukturi projekta kako biste postigli svoj željeni cilj.

ZAŠTO BISTE TREBALI RAZMOTRITI PROGRAM PODRŠKE KONKURENTNOSTI MSP U CRNOJ GORI

KONTAKTIRAJTE NAS INFO.MONTENEGRO@WEB-SME-CSP.COM

PROGRAM PODRŠKE KONKURENTNOSTI ZA VAŠU INVESTICIJU

GRANT – Nakon uspješne verifikacije vašeg investicijskog projekta, ostvarujete pravo na podsticaj u vidu povrata novca u iznosu do 15%, što je dobar način da smanjite trošak finansiranja vaše investicije. Podsticaj u vidu povrata novca finansira Evropska unija.

JEDNOSTAVNI KRITERIJI – Krediti i grantovi u okviru Programa podrške konkurentnosti MSP u Crnoj Gori dostupni su za bilo koju investiciju koja vašoj kompaniji pomaže udovoljiti strožijim EU direktivama, povećavajući tako vaš tržišni potencijal i vašu profitabilnost.

DOPRINOS ŠIRENJU IZVOZNOG POSLOVANJA, KAO I TRŽIŠTA U VAŠOJ ZEMLJI – Sve pogodne investicije povećavaju kvalitet proizvoda. To vam omogućava da povećate vaš izvoz u Evropu, a poboljšan kvalitet će također biti dostupan i vašim domaćim kupcima, povećavajući vašu konkurentnost kod kuće i u inostranstvu.

VEĆA DOBIT – sve pogodne investicije mogu rezultirati smanjenom potrošnjom energije i resursa, snižavajući vaše troškove i povećavajući vašu konkurentsku prednost, kao i vašu profitabilnost.

DOBRINOS ZELENOJ EKONOMIJI – sve pogodne investicije smanjuju zagađivače poput emisija stakleničkih plinova.

BESPLATNA STRUČNA PODRŠKA – Jednostavni postupci, u kombinaciji sa besplatnim tehničkim savjetima koje nudi međunarodni tim stručnjaka, pomažu vam otvoriti put ka novim tržištima.

NAJNOVIJE VIJESTI

PRIMJERI IZ PRAKSE

USPJEŠNE PRIČE

Priče o uspjehu su primjeri najbolje prakse kompanija koje su implementirale projekte u okviru programa. Oni jasno pokazuju niz mogućnosti kao i koristi koje investitor može očekivati.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.