PROIZVODNJA I VELEPRODAJA EPS PROIZVODA: KVALITET PROIZVODA I ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE NA PRVOM MJESTU

Iznos kredita:

306,700

Iznos granta:

€ 46,000

Ispunjene EU direktive:

 

Kvalitet proizvoda, zaštita okoliša, profesionalno zdravlje i sigurnost

Investirano u:

 

Nova mašina za oblikovanje i linija za termoformiranje

Ušteda energije i smanjenje GHG:

 

184 MWh/godišnje

53 t CO2/godišnje

 

 

Terrasit Insulation d.o.o. je osnovan 1997. godine pod imenom Stiropor d.o.o. Kompanija svoje poslove obavlja u tri objekta koji se nalaze u poslovnoj zoni Gračanice.

Glavne poslovne aktivnosti uključuju proizvodnju i veleprodaju proizvoda od ekspandiranog polistirena (EPS) sa godišnjim proizvodnim kapacitetom od 300.000 m³. Većina proizvoda se prodaje u BiH, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Pored vlastite proizvodnje EPS-a, kompanija uvozi i hidroizolacione proizvode iz Slovenije i Srbije.

U cilju poboljšanja kvaliteta proizvoda, zaštite okoliša, profesionalnog zdravlja i sigurnosti i konkurentnog pozicioniranja na domaćem i međunarodnom tržištu, Terrasit Insulation je nabavio novu opremu, uključujući mašinu za oblikovanje i novu liniju za termoformiranje sa odgovarajućom pomoćnom opremom. Nove mašine su u potpunosti usklađene sa EU direktivama i poboljšavaju konkurentnost kompanije na međunarodnom tržištu.

Nove mašine povećavaju produktivnost, konkurentnost, nude naprednu zaštitu okoliša, te poboljšavaju profesionalno zdravlje i sigurnost.

Kompanija je dobila besplatnu tehničku pomoć za realizaciju svog investicijskog projekta, te 15% bespovratnih sredstava nakon uspješne provjere projekta, finansiranog od strane Europske unije. 

Ovim ulaganjem, kompanija ispunjava širok izbor standarda, uključujući:

    • Direktiva 2014/35/EU o usklađivanju zakona država članica o električnoj opremi dizajniranoj za upotrebu unutar određenih naponskih granica,
    • Direktiva 2014/30/EU o usklađivanju zakona država članica koji se odnose na elektromagnetnu kompatibilnost,
    • Direktiva 2006/42/EC o mašinama,
    • Direktiva 2009/125/ o ekološkim zahtjevima za proizvode koji se odnose na energiju.
Cookie Consent with Real Cookie Banner
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.