Podrška MSP za pristup tržištu Evropske unije kroz povećanu konkurentnost

Putem kredita i grantova, Program podrške konkurentnosti MSP pomaže MSP u Bosni i Hercegovini da povećaju svoju sposobnost trgovine sa EU klijentima, kao i unutar svojih domaćih tržišta, tako što olakšava investicije u ciljane projekte

Razvoj profitabilnih MSP u Bosni i Hercegovini

Šta predstavlja Program podrške konkurentnosti MSP u Bosni i Hercegovini?

Perspektiva članstva u EU podrazumijeva mnoštvo mogućnosti za Bosnu i Hercegovinu, posebno za MSP u zemlji. Međutim, dalje usvajanje pravne stečevine EU uključivat će značajne izmjene propisa, zbog čega će usklađenost sa novim standardima za preduzeća predstavljati veliki investicijski teret. Program podrške konkurentnosti MSP u Bosni i Hercegovini razvijen je posebno kako bi pomogao MSP u privatnom vlasništvu da ispune nove propise i razumiju zahtjeve za poboljšanjima u području zaštite okoliša, profesionalnog zdravlja i sigurnosti te kvalitete i sigurnosti proizvoda.

Nova kreditna linija, koju EBRD pruža putem lokalnih partnerskih banaka uz grant u iznosu od 15% i besplatnu tehničku pomoć koju finansira Evropska unija, pomaže MSP da identifikuju svoje zahtjeve za investicijama s ciljem unaprjeđenja u smjeru usklađenosti sa prioritetnim EU direktivama. EU direktive se, na prvi pogled, mogu učiniti zastrašujućim. Međutim, često i jednostavno rješenje može ispunjavati zahtjeve, a ponekad je potreban kompleksan pristup. Besplatni tehnički savjeti koje pruža međunarodni tim stručnjaka pomažu MSP u Bosni i Hercegovini da pronađu najbolje rješenje kako bi udovoljili EU direktivama, postali konkurentni u trgovini sa EU partnerima i povećali svoju profitabilnost kod kuće, nudeći proizvode i usluge boljeg kvaliteta.

KOJI KREDITI SU DOSTUPNI?

Projekti se mogu finansirati sa jednim ili više kredita ukupne vrijednosti i do 1 milion eura po kompaniji. Kako bi investicije učinile što lakšim, kompanije mogu slijediti dva različita pristupa:

PRILAGOĐEN PRISTUP KREDITIRANJU ZASNOVAN NA POTREBAMA MSP:

Standardni pristup

Ovaj pristup se odnosi na projekte u kojima je investicija namijenjena za standardnu opremu koja ne zahtijeva kompleksne procjene. Standardna oprema uključuje tehnologije poput bojlera, kompresora, PV sistema, traktora i još mnogo toga. Ovu opremu je procijenio i prethodno odobrio kao pogodnu naš međunarodni tim inžinjera. Za više detalja, molimo posjetite naš TEHNOLOŠKI SELEKTOR.

Kompleksni pristup

Ovaj pristup se odnosi na projekte u kojima je investicija namijenjena za projekte i opremu koji zahtijevaju kompleksnije procjene. Projekti se mogu finansirati sa jednim ili više kredita ukupne vrijednosti i do milion eura za svaku kompaniju ili grupu kompanija. Investicijski projekti bi trebali povećati konkurentnost kompanije na bilo kojem tržištu i osigurati usklađenost sa jednom ili više EU direktiva u području zaštite okoliša, energetske efikasnosti, sigurnosti radnika, te kvaliteta i sigurnosti proizvoda. Međunarodni tim stručnjaka će procijeniti vaš projekat i, ukoliko to želite, savjetovati vas o boljoj ili alternativnoj strukturi projekta kako biste postigli svoj željeni cilj.

ZAŠTO BISTE TREBALI RAZMOTRITI PROGRAM
PODRŠKE KONKURENTNOSTI MSP U BOSNI I HERCEGOVINI

KONTAKTIRAJTE NAS info.Bosnia-and-Herzegovina@web-sme-csp.com

PROGRAM PODRŠKE
KONKURENTNOSTI ZA VAŠU INVESTICIJU

GRANT – Nakon uspješne verifikacije vašeg investicijskog projekta, ostvarujete pravo na podsticaj u vidu povrata novca u iznosu do 15%, što je dobar način da smanjite trošak finansiranja vaše investicije. Podsticaj u vidu povrata novca finansira Evropska unija.

JEDNOSTAVNI KRITERIJI – Krediti i grantovi u okviru Programa podrške konkurentnosti MSP u Bosni i Hercegovini dostupni su za bilo koju investiciju koja vašoj kompaniji pomaže udovoljiti strožijim EU direktivama, povećavajući tako vaš tržišni potencijal i vašu profitabilnost.

DOPRINOS ŠIRENJU IZVOZNOG POSLOVANJA, KAO I TRŽIŠTA U VAŠOJ ZEMLJI – Sve pogodne investicije povećavaju kvalitet proizvoda. To vam omogućava da povećate vaš izvoz u Evropu, a poboljšan kvalitet će također biti dostupan i vašim domaćim kupcima, povećavajući vašu konkurentnost kod kuće i u inostranstvu.

VEĆA DOBIT – sve pogodne investicije mogu rezultirati smanjenom potrošnjom energije i resursa, snižavajući vaše troškove i povećavajući vašu konkurentsku prednost, kao i vašu profitabilnost.

DOBRINOS ZELENOJ EKONOMIJI – sve pogodne investicije smanjuju zagađivače poput emisija stakleničkih plinova.

BESPLATNA STRUČNA PODRŠKA – Jednostavni postupci, u kombinaciji sa besplatnim tehničkim savjetima koje nudi međunarodni tim stručnjaka, pomažu vam otvoriti put ka novim tržištima.

NAJNOVIJE VIJESTI

PROČITAJTE VIŠE

Uspješne priče

Uspješne priče su najbolji praktični primjeri kompanija koje su implementirale projekte u okviru ovog programa. One jasno pokazuju spektar mogućnosti, kao i benefite koje investitor može očekivati.

Cookie Consent with Real Cookie Banner
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.