Bh. proizvođač namještaja se digitalizuje

Iznos kredita

 84,363 €

Iznos granta

 12,654 €

Ispunjenje EU direktive

Direktive koje se odnose na električnu opremu

Investirano u

Sistem za robotsko zavarivanje Fanuc ArcMate 100iD/8L

Od svog osnivanja 1995. godine, proizvođač namještaja Ingrat d.o.o prošao je kroz različite faze razvoja. Jasna strategija razvoja i kontinuirano ulaganje u tehnologiju i obuku osoblja svrstali su kompaniju među vodeće proizvođače namještaja za javne ustanove na Balkanu. Namještaj sa potpisom Ingrat proizvodi se s naglaskom na trajnost i efikasnost resursa. Podizanje ekološke svijesti zaposlenika, te stalna edukacija prioriteti su kompanije. Kao ekološki odgovorna kompanija, Ingrat je 2021. uveo standarde ISO 14001.

Fabrika je specijalizovana za proizvodnju školskog namještaja. Asortiman proizvoda uključuje različite modele klupa i stolica za učionice, posebne stolice i stolove za školske laboratorije za predmete poput hemije, fizike i biologije, sjedala za amfiteatre/auditorije i namještaj za prostorije za osoblje, biblioteke i restorane. Proizvodni pogon kompanije Ingrat  nudi i različite vrste ormara, uredskog namještaja, regala i ugostiteljskog namještaja, uglavnom za ustanove javnog sektora.

Ingrat danas ima 84 zaposlenika, od čega 11 administrativno-tehničkih djelatnika i 73 radnika u proizvodnom pogonu. Proizvodnja na parceli 8.000 m2  uključuje pogone za obradu metala i proizvodnju namještaja.

Vodeći se svojom strategijom stalnog poboljšanja digitalizacijskih procesa, kompanija je kupila novi robotski sistem/ćeliju za električno i lasersko zavarivanje. Ovom investicijom kompanija je proširila svoje proizvodne kapacitete, povećala svoju produktivnost i postigla višu stopu kvalitete i tačnosti proizvoda. Svo ručno zavarivanje zamijenjeno je visoko preciznim robotskim zavarivanjem, ali bez gubitka radnih mjesta, jer su zaposlenici prošli obuku za upravljanje robotom. To znači da radnici koji rade na  procesima zavarivanja i dalje obavljaju svoj posao, ali pod znatno poboljšanim uslovima kada je riječ o zdravlju i sigurnosti na radu!

Sa novom investicijom, kompanija sada ispunjava širok spektar standarda, uključujući:

  • Direktiva 2006/42/EC o mašinama
  • Direktiva 2014/35/EU Europskog parlamenta i Vijeća od 26. februara 2014. o usklađivanju zakona država članica koji se odnose na stavljanje na tržište električne opreme dizajnirane za upotrebu unutar određenih naponskih granica.

Kompanija je koristila jednostavan LET proces, koji osigurava brz pristup finansiranju kroz odabir unaprijed odabrane opreme s popisa prihvatljivih tehnologija. Nakon uspješne verifikacije projekta, kompanija je dobila 15% povrata novca, finansiranog od EU.

With the investment, the company now meets a wide variety of standards, including:

  • Directive 2006/42/EC on machinery
  • Directive 2010/75/EU on industrial emissions (integrated pollution prevention and control) (Recast)
  • Directive 2008/98/EC on waste
  • Directive 2012/27/EU on energy efficiency
Cookie Consent with Real Cookie Banner
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.