Unapređenje kvalitete važnih medicinskih usluga

Iznos kredita:

179,975 €

Iznos granta:

26,996

Ispunjene EU direktive:

 

Direktive koje se odnose na zaštitu okoliša, profesionalno zdravlje i sigurnost te energetsku efikasnost

Investirano u:

 

Oprema za laboratorije i tretmane

 

PZU Mehmedbašić je jedan od vodećih ginekoloških centara u regionu osnovan  1998. godine. Mehemdbašić pokriva čitav spektar ženskog zdravlja, organizovan u sedam odjeljenja: Centar za vantjelesnu oplodnju, Odjeljenje za kontrolu trudnoće, Odjeljenje za prenatalnu dijagnostiku, Ginekološko odjeljenje, Odjeljenje za liječenje grlića materice, Odjeljenje za genetičku dijagnostiku i Biomedicinsku laboratoriju. Klinika od 2004. godine ima svoju genetičku laboratoriju, koja je prva privatna laboratorija te vrste u BiH i pruža usluge analize plodne vode i krvi. Uz citogenetiku, uvedene su i analize molekularne genetike zasnovane na PCR-u i DNK sekvenciranju, što je čini najsavremenijom laboratorijom za ljudsku genetiku.

Važnost pružanja ovog nivoa medicinskih usluga ženama u regionu ne može se podcijeniti, jer istraživanja su pokazala da je psihički stres koji doživljavaju osobe koje se suočavaju sa problemima neplodnosti sličan stresu ljudi koji se nose sa bolestima poput raka, HIV-a i kronične boli. Pronalaženje rješenja često obuhvata čitav niz dijagnostičkih usluga i tretmana koje nudi PZU Mehmedbašić.

U cilju poboljšanja kvaliteta i sigurnosti usluga koje pruža pacijentima iz BiH i regiona, te zaštite zdravlja i sigurnosti osoblja klinike, kompanija je uložila u novu opremu, uključujući niz laboratorijske opreme i Olympus mikroskop IX73, histeroskop zajedno sa pomoćnom opremom, IVF laboratorijsku opremu i mašinu za pakovanje sterilizovanih instrumenata.

Osim što poboljšava kvalitet usluge, nova oprema također omogućava klinici da u svoj asortiman usluga doda eksplorativnu histeroskopiju.

Kompanija je dobila besplatnu tehničku pomoć za optimizaciju svog investicionog projekta i 15% povrata novca nakon uspješne verifikacije projekta, finansiranog od strane Evropske unije.

Sa novom investicijom, kompanija sada ispunjava širok spektar standarda, uključujući:

  • Uredba (EU) 2017/745 o medicinskim uređajima, koja mijenja Direktivu 2001/83/EC, Uredbu (EZ) br. 178/2002 i Uredbu (EZ) br. 1223/2009 i stavlja van snage Vijeća
  • Direktiva 98/79/EC o in vitro dijagnostičkim medicinskim uređ
Cookie Consent with Real Cookie Banner
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.