Bh. kompanija koja se bavi proizvodnjom modernih konstrukcija u regiji

Iznos kredita:

 511,292 €

Iznos granta:

76,694

Ispunjene EU direktive:

 

Direktive koje se odnose na zaštitu okoliša, profesionalno zdravlje i sigurnost te energetsku efikasnost

Investirano u:

 

Nova linija za premazivanje i transport

Ušteda energije i smanjenje GHG:

687 MWh/godišnje

274 t CO2/godišnje

 

HANO je jedna od vodećih kompanija za proizvodnju aluminijskih staklenih fasada i aluminijskog okova u Bosni i Hercegovini i šire, projektovanje, proizvodnju i montažu fasada na nekim od najprestižnijih objekata u regiji, te pružanje usluga najviše kvalitete prema međunarodno priznatim standardima. Tokom više od dva desetljeća od svog osnivanja 1998. godine, Hano d.o.o. razvio se u vodeću kompaniju u području aluminija u građevinarstvu (HANO) i prerađenog stakla (RAMA-GLAS), ne samo kao izvođač i distributer u građevinskom sektoru, već i kao autoritet u pružanju cjelovitih arhitektonskih rješenja. U svojim proizvodnim pogonima površine 2.550 m2, kompanija ima kapacitet od oko 1.000 m2 fasade mjesečno.

U 2021. godini kompanija je investirala u novu automatsku liniju za premazivanje i novi power & free transporter. Power & free transporteri imaju nekoliko prednosti u odnosu na konvencionalne. Transporteri se obično koriste za transport dijelova duž montažne trake od jednog procesa do drugog. Za razliku od osnovnih kontinuirano pokretnih nadzemnih monošinskih transportnih sistema, novi transporteri pružaju jedinstvenu sposobnost zaustavljanja pojedinačnih tereta bez zaustavljanja cijele proizvodne linije. To ima pozitivan utjecaj na tok procesa, ali što je najvažnije smanjuje i potrošnju energije.

Kao rezultat ove investicije, kvaliteta i sigurnost proizvoda dodatno su poboljšani, zahvaljujući visokoj automatizaciji linije za premazivanje koja nudi visoku razinu preciznosti. Veća prilagodba proizvoda i mogućnost sigurnosnog kopiranja operativnih podataka dodatne su prednosti. Uređaj za doziranje hemikalija i disk separator ulja osiguravaju pravilan tretman otpadnih hemikalija i ulja, smanjujući utjecaj proizvodnje na okoliš. Novom investicijom kompanija je sada povećala produktivnost, snizila troškove proizvodnje i povećala konkurentnosti na domaćem i inozemnom tržištu. Kompanija je dobila i besplatnu tehničku pomoć za optimizaciju svog investicijskog projekta i 15% povrata novca nakon uspješne provjere projekta, finansiranog od strane Europske unije.

Sa novim ulaganjem, kompanija sada ispunjava širok raspon standarda, uključujući:

  • Direktiva 2006/42/EC o sigurnosti strojeva
  • Direktiva 2010/75/EU o industrijskim emisijama (integrirano sprječavanje i kontrola onečišćenja) (preinaka)
  • Direktova 2008/98/EC o otpadu
  • Direktiva 2012/27/EU o energetskoj efikasnosti
Cookie Consent with Real Cookie Banner
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.