PRERADA MESA: KVALITETNI PROIZVODI ZA LOKALNO I MEĐUNARODNO TRŽIŠTE

Iznos kredita:

255,600

Iznos granta:

€ 38,300

Ispunjene EU direktive:

 

Kvalitet proizvoda i sigurnost, zaštita okoliša i profesionalno zdravlje i sigurnost

Investirano u:

 

Nova mašina za rezanje sušenog mesa

Nova mašina za pakovanje sušenog mesa;

Nova mašina za pakovanje svježeg mesa

 

Menprom d.o.o. je porodična kompanija osnovana 1990. godine, a koja je postala tržišni lider za preradu mesa u BiH. Kompanija proizvodi 11 različitih kategorija mesnih proizvoda od visokokvalitetne piletine, puretine i govedine. Glavne kategorije proizvoda uključuju svježe meso, polutrajne i trajne mesne proizvode. Ponuda je obogaćena raznim proizvodima od prerađene govedine i pilećeg mesa.

Osim BiH tržišta, Menprom d.o.o. svoje proizvode izvozi na tržišta Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Kosova, Turske, Srbije, Crne Gore, a od 2010. godine i na tržište Ujedinjenih Arapskih Emirata. Nakon primjene IFS certifikata za hranu 2019. godine, kompanija je ušla u usku poslovnu saradnju sa vodećim maloprodajnim lancem Lidl u Srbiji.

Kompanija se nalazi u Gornjoj Tuzli, a proizvodnja je organizovana u tri međusobno povezana objekta, koja se nalaze na površini od 5.000 m², koja je ujedno u vlasništvu kompanije.

Kako bi zadovoljila potrebe međunarodnog tržišta na kojima posluje, kompanija je kupila novu mašinu za rezanje sušenog mesa, novu mašinu za pakovanje sušenog mesa i novi mašinu za pakovanje svježeg mesa. Nove mašine su u potpunosti usklađene sa EU direktivama, poboljšavaju konkurentnost kompanije na međunarodnom tržištu, a istovremeno poboljšavaju profesionalno zdavlje i sigurnost.

Kompanija je dobila besplatnu tehničku pomoć za realizaciju svog investicijskog projekta, te 15% bespovratnih sredstava nakon uspješne provjere projekta, finansiranog od strane Europske unije. 

Ovim ulaganjem, kompanija ispunjava širok izbor standarda, uključujući:

    • Uredba (EC) br. 1935/2004 Evropskog parlamenta i Vijeća od 27.10.2004. o materijalima i predmetima koji dolaze u dodir sa hranom,
    • Direktiva 2014/35/EU koja se odnosi na električnu opremu namijenjenu za upotrebu unutar određenih naponskih granica,
    • Direktiva 2006/42/EC o mašinama,
    • Direktiva 2014/30/EU koja se odnosi na elektromagnetnu kompatibilnost.
Cookie Consent with Real Cookie Banner
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.