EBRD i EU podržavaju male biznise u Bosni i Hercegovini

 

    • EBRD i EU udružuju snage kako bi podržali mala i srednja preduzeća u Bosni i Hercegovini
    • Krediti, podsticajni grantovi i tehnička pomoć za povećanje konkurentnosti
    • Sredstva će pomoći kompanijama da rastu i unaprijede poslovanje u skladu sa EU standardima

Mala i srednja preduzeća (MSP) u Bosni i Hercegovini će ostvariti pogodnosti programa EBRD i EU, koje omogućuju pristup kreditima, podsticajnim sredstvima i tehničkoj pomoći kako bi poboljšala svoje mogućnosti na međunarodnom tržištu.

Paket finansijske i tehničke pomoći, koji je predstavljen danas u Sarajevu, pomoći će malim lokalnim kompanijama u Bosni i Hercegovini da poboljšaju svoje proizvodne kapacitete i poslovanje. Također će podići kvalitet njihovih proizvoda i usluga uvođenjem EU normi u područjima poput zaštite okoliša i standarda sigurnosti i kvaliteta.

EBRD osigurava 20 miliona eura za četiri partnerske komercijalne banke: UniCredit banka Banja Luka, UniCredit banka Mostar, Sparkasse banka i Intesa Sanpaolo banka, za dalje kreditiranje domaćih malih i srednjih preduzeća. Kompanije učesnice će također moći ostvariti pogodnosti tehničke pomoći kako bi pripremile projekte, kao i podsticajnih grantova u iznosu od 15% investicije, koje finansira EU.

Ian Brown, šef ured EBRD-a u Bosni I Hercegovini izjavio je: “Uvjereni smo da će ovaj novi program poboljšati pristup malih biznisa prijeko potrebnom finansiranju. Pametna kombinacija kreditnih sredstava i podsticaja pomoći će im da poboljšaju svoj učinak i rezultate čak i na zahtjevnijim tržištima”.

Nicolas Bizel, iz Delegacije EU u BiH, kazao je: „EU podržava novi program u okviru platforme regionalnog ulaganja, čiji je cilj poboljšanje pristupa finansiranju za mala i srednja preduzeća sa inovativnim potencijalom i potencijalom za rast na zapadnom Balkanu. Novi program je nastavak EU-EBRD-ovog „Programa za povećanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u BiH“, koji je EU podržala u iznosu od 4 miliona eura. Nadamo se da će mala i srednja preduzeća u BiH imati jednaku korist od ovog novog programa za ulaganja koji je neophodan za usklađivanje sa standardima EU“.

Kao dugogodišnji partner Bosne i Hercegovine, EBRD podržava održiv rast zemlje kombinujući investicije i pomoć u reformisanju politika. Od trenutka kada je započela sa poslovanjem u zemlji 1996. godine, EBRD je investirala 2,5 milijarde eura u oko 161 projekat. Samo u protekloj godini, ova banka je investirala oko 200 miliona eura u 15 novih projekata.

Cookie Consent with Real Cookie Banner
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.